miercuri, 8 decembrie 2010

10 Sfaturi pentru a slabi cu placere

1. Stabileste-ti un obiectiv rezonabil
Te-ai hotarat deja cate kilograme vrei sa slabesti? Trebuie sa iti amintesc ca lupta cu kilogramele va fi cu atat mai grea, cu cat numarul acestor kilograme este mai mare. Nu are rost insa sa te supui unui regim de infometare. Daca trebuie sa dai jos in jur de 20 de kilograme, este preferabil sa slabesti in doua sau chiar trei etape: o faza de slabire in care pierzi sapte kilograme, urmatoarea faza in care te stabilizezi, apoi o noua faza de slabire. Criteriile actuale de frumusete nu fac alceva decat sa te ghideze cu pasi repezi catre anorexie, asa ca ai face bine sa uiti de ele si sa incerci sa obti silueta mult dorita fara a te infometa sau fara sa te subnutresti. Pentru ca mai bine ai cu trei kilograme in plus si esti sanatoasa, decat sa ajungi precum top-modelele infometate si subnutrite!

2. Pastreaza cu strictete secretul
Cand te apuci de regim nu-i asa ca stiu toate colegele, prietenele si asa mai departe? Ai face bine ca de acum incolo cand te apuci de un regim sa nu mai povestesti tuturor pentru ca majoritatea o sa te incurajeze sa revi la alimentele dinainte sub pretext ca: "esti bine asa cum esti fata ce trebuie sa mai slabesti", si uite asa regimul tau se va duce pe "apa sambetei", si nu vei reusi sa atragi privirile baietiilor draguti de pe plaja anul acesta. Asa ca... TACERE TOTALA!!!

3. Manca suficient si variat
Nimic nu e mai rau decat sa mananci la repezeala, pe un colt de masa, dintr-o conserva abea incalzita. A manca trebuie sa fie o placere, nu uita acest lucru. Organizeaza-ti o mica sarbatoare, aseazati o fata de masa vesela, incalzeste-ti mancarea si alcatuieste meniul cu grija: varietatea aromelor iti va sadisface nevoia de a manca, iar senzatia de satietate va fi deplina.

4. Mai multe glucide si fibre, mai putine lipide
Pentru a pierde din greutate mananca zaharuri cu indicele glicemic scazut sau mediu, cum ar fi cerealele integrale, legumele uscate, lactatele ( degresate evident ), fructele si fructoza ( cu moderatie ). Este bine sa sti ca aceste alimente sunt de asemenea bogate in fibre alimentare, al caror efect pozitiv intr-un regim de slabire il cunoastem deja. In schimb ai face foarte bine daca ai reusi sa limitezi consumul de lipide saturate ascunse ( carne, mezeluri, lactate integrale, branzeturi ), dar mancati totusi un minim de lipide care contin cei opt aminoacizi esentiali ( uleiuri vegetale si indeosebi cel de floarea soarelui, soia, porumb, dar si in cantitate mai mica ulei de masline, rapita sau arahide ). Sa nu uiti de proteine care sunt foarte importante pentru sanatate si le gasesti in cereale si legume uscate, dar si in peste, carne, oua si lactate.

A sari peste o masa: arma fatala

Ai putea crede ca daca sari peste o masa, fie ea micul dejun, pranz sau cina, slabesti mai usor. Acest comportament are in schimb un efect contrar si iata si de ce:
- Ai tendinta sa mananci mai mult la masa urmatoare, in compensatie. Lipsit de calori si de nutrienti, organismul tau se razbuna stocand lipidele si glucidele integrate la masa urmatoare.
- Mancand, arzi calorii, iar cand sarim peste o masa, nu ardem nimic.
- Lipsit de glucide, organismul apeleaza pentru a si le procura la rezervele de grasime, dar si la cele musculare.

5. Mestecati bine
Mestecand indelung, menti alimentele mai mult timp in cavitatea bucala si senzatia de satietate va fi superioara. In plus masticatia faciliteaza digestia.

6. Bea apa inainte de mese
Pentru a potoli senzatia de foame, bea apa, ceai neindulcit sau suc de legume, de preferinta intre mese, pentru a dilua bolul alimentar. Nu este recomandabil sa bei un pahar mare de apa inaintea mesei, pentru ca vei fi tentata sa devorezi tot. Poti bea din nou apa la o ora dupa ce ai mancat.

7. Cantareste-te o date pe saptamana
Cantarul este inamicul declarat al slabirii. Incuiel in dulap sau cel mai bine... aruncal pe fereastra...dar ai grija sa nu ranesti pe cineva. Diferentele de greutate de la o zi la alta nu au nici o semnificatie, mai cu seama pentru noi femeile, pentru ca suntem supuse variatiilor cauzate de retentia de apa in cursul ciclului menstrual. Iar un kilogram de apa nu este totuna cu un kilogram de grasime!

8. Reinvata sa gatesti
Inainte, obisnuiai sa mananci semipreparate, sau mancare de-a gata, prea gras si prea dezechilibrat, ori alimente care le gateai chiar tu, dar fara a respecta regulile dietetice. Asa ca renunta la mancarea tip fast food si incearca sa mananci sanatos. Foloseste legume proaspete, usturoi, mirodenii, ulei de masline in loc de unt, sare sau ketchup.

9. Nu uita de gustari
In jurul orei zece-unsprezece, manca un fruct, sau un iaurt slab si o bautura calda, pentru a nu te aseza la masa de pranz infometata. Similar la ora 16, poti sa bei o ceasca de ceai si o felie de paine integrala cu iaurt, asta pentru a nu infuleca la cina. In plus daca mananci arzi calori; astfel vei slabi mai usor daca imparti cele tri mese principale in cinci reprize mai mici.

10. Mergi la cumparaturi cu stomacul plin
Ce femeie nu stie ce inseamna sa colinzi supermagazinele la ora pranzului, plimbandu-se printre rafturile cu ciocolata si bomboane si avand un gol dureros in stomac??? Cand ni se face foame suntem tentate sa cumparam mai multe produse nerecomaqndabile in cazul unui regim de slabire. De aceea mananca ceva inainte de a face turul magazinelor. In plus, daca se mai intampla sa mai ai provizii dulcide genul ciocolata, biscuiti si alte rontaieli prin camara sau dulapuri, bine ascunse, ai face bine sa le dai unor copii de pe strada, ca sa nu mai existe nici o ispita in casa pentru tine, si sa le inlocuiesti cu fructe proaspete.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu