luni, 6 decembrie 2010

E-urile, camuflate de producătorii de alimente sub denumiri ştiinţifice

Medicii nutriţionişti atrag atenţia că, în ultima vreme, E-urile au început să dispară de pe etichetele produselor alimentare, dar nu şi din conţinutul acestora. Producătorii de alimente  au apelat la un mic artificiu. Astfel, mult criticatele E-uri au fost înlocuite cu denumirile chimice corespunzătoare.

Atenţie la etichete! Producătorii din industria alimentară camuflează mai nou E-urile sub denumirile lor chimice, pentru a nu trezi suspiciunile cumpărătorilor.
„În ultimele luni, de când consumatorii au început să conştientizeze problema aditivilor alimentari şi să fie mai atenţi atunci când cumpără un produs, E-urile au început să dispară de pe etichetele alimentare. Producătorii înlocuiesc acum E-urile cu denumirea chimică a respectivei substanţe conţinute în produs”, atenţionează prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
Mai exact, pe eticheta unui produs care până acum avea scris, spre exemplu, E 102, acum poate să apară menţionat numai tartrazină (colorant). În acest fel, subliniază specialistul, consumatorul este indus în eroare. "Producătorii menţionează pe eticheta alimentară denumirea chimică a respectivului aditiv, bazându-se pe inabilitatea consumatorului de a face corelaţia între codul E-ului şi denumirea substanţei", completează prof. Mencinicopschi.

ANPC spune că practica este legală

La rândul lor, reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) spun că au observat această practică, însă ea este legală. "Da, am observat că, în ultimul timp, denumirile aditivilor alimentari au luat locul E-urilor de pe etichetele produselor, însă procedura este legală. Potrivit HG 106
din 2002, operatorul economic poate să scrie pe etichetă E-ul conţinut de produs sau denumirea acestuia. Noi nu le putem impune sub ce formă să scrie", a declarat preşedintele ANPC, Constantin Cerbulescu.
Pentru că legea în vigoare le permite producătorilor să-şi aleagă singuri modul în care să scrie ingredientele pe care le conţine un produs, nutriţioniştii îi atenţionează pe consumatori să fie atenţi la E-urile care se ascund în spatele unui cod.
Spre exemplu, dintre cele peste 350 de E-uri admise în România, cele mai utilizate şi, totodată, nocive sunt E 102 (tartrazina), E 110 (colorant galben portocaliu), E120 (roşu carmin), E122 (azorubina - colorant roşu), E132 (albastru brilliant), E 150 (caramel). Din categoria edulcoloranţilor, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi aminteşte E 951 (aspartam), E 952 (ciclamat), E954 (zaharina), E 955 (sucraloza).
Despre consumul acestor aditivi alimentari, directorul Institutului de Cercetări Alimentare spune că dăunează organismului, putând duce la apariţia cancerului ori a unor boli respiratorii precum astm sau bronşite. "Atunci când sunt consumaţi regulat, aditivii alimentari se fixează pe ADN şi pot deveni cancerigeni". E-urile nu intră doar în compoziţia produselor alimentare (sucuri, prăjituri, biscuiţi, mezeluri), ci şi a celor cosmetice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu