luni, 6 decembrie 2010

E-621 transformă cel mai prost aliment într-o delicatesă

Dau gust alimentelor, dar în timp ne pot face rău. Este vorba despre aditivii alimentari, cunoscuţi şi sub denumirea de E-uri. Unul dintre aceşti potenţiatori de aromă care au intrat în atenţia specialiştilor din cauza efectelor adverse pe care le-ar putea avea. Este vorba despre E-621 sau monoglutamatul de sodiu.

În Uniunea Europeană sunt acceptaţi în alimente peste 300 de aditivi.

Unul dintre aceştia este monoglutamatul de sodiu care se găseşte în mezeluri, chips-uri, junk food sau alte produse.E-621 are capacitatea de a transforma şi cel mai slab calitativ aliment într-o delicatesă.

Practic, acest aditiv îţi păcleşte papilele gustative care transmit creierului un mesaj eronat şi îl face să creadă că ai mâncat ceva foarte bun.

Aceste adaosuri fac însă mâncarea mai ieftină, mai accesibilă şi cu un termen de valabilitate mai mare.

Mulţi dintre noi când mergem la cumpărături ne uităm mai întâi la preţ şi din păcate, foarte rar la etichetă. Şi în rafturi sunt din ce în ce mai puţine produse fără E-uri.

"Nu avem cum să ne protejăm. Mâncăm ce găsim numai dacă avem pe cineva la ţară să ne mai dea un ou, o găină, o raţă, bânză",a spus o femeie.

"Ar trebui de fapt să nu mănânce nimic. Văd că şi mezelurile şi margarina si toate sunt interzise dar nu poti să ţii copilul nemâncat", a decalrat o altă femeie.

"Acum să fiu sincer nu la toate produsele mă uit la E-uri. De exemplu acum am luat nişte napolitane, nu m-a interesat , m-a interesat gustul pe care il are, aromele şi în fond şi la preţul de 2 lei bucata",a declarat o consumatoare.

Producătorii de alimente ar trebui să respecte cantităţile de aditivi recomandate şi să nu scape mai multe E-uri în mâncare. Specialiştii mai spun că ar trebui să avem o alimentaţie diversificată pentru ca aditivii să nu ne afecteze sănătatea.

"Noi suntem tributari dietei noastre şi atunci acest glutamat poate avea fecte adverse pentru că doza maximă admisă depăşeşte pragul limită al normalităţii. Şi eu mă pot îmbolnăvi", a spus directorul general al ANSVSA, Liviu Rusu.

La anul, Autoritatea Sanitar Veterinară va verifica dacă produsele conţin într-adevăr ingredientele trecute pe etichetă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu