marți, 7 decembrie 2010

4 sfaturi ca să economisiţi bani iarna

Iarna bate la uşă şi costurile de la bloc se anunţă tot mai mari. Vă gândiţi cum să faceţi economie şi doriţi ca întreţinerea să nu vă usuce la buzunare în această perioadă? Radu Opaina, preşedintele FAPR, vă dă 4 sfaturi ca să economisiţi bani în sezonul rece.



1. Avem cel mai mare preţ la căldură dintre ţările Europei (cu 20% mai mare decât media europeană), la un sistem de termoficare învechit. Dacă vedeţi că plătiţi nejustificat de mult la întreţinere, faceţi o sesizare administratorului, pentru a rezolva problema.

2. Mii de români care au dreptul la ajutoare pentru încălzire preferă să stea în frig, în loc să beneficieze de facilităţile respective. De ce se întâmplă asta? Pentru că foarte mulţi nu ştiu ce acte trebuie să depună la administraţiile locale pentru a putea primi aceste ajutoare. Mai mult, sunt destui care nici nu cunosc că au aceste drepturi, fiindcă autorităţile nu îi informează. Aşa că dacă ştiţi că aveţi venituri sub 615 lei pe membru de familie, adresaţi- vă primăriilor, ca să vă acorde ajutoare de încălzire.

3. Există multe persoane care, după ce au investit în repartitoare şi se încălzesc pe minimum de confort, plătesc mai mult decât atunci când nu aveau repartitoare. Fiţi atenţi ca aparatele să fie bine reglate şi verificate anual!

4. Locatarii din blocurile reabilitate nu vor avea căldură dacă nu pornesc caloriferele, aşa că, dacă locuiţi într-un imobil izolat pe exterior, e bine, dacă vreţi să faceţi economie, să ţineţi repartitoarele la minimum şi nu să le închideţi de tot. În acest fel temperatura va fi constantă în apartament şi se va păstra tocmai datorită izolării termice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu