luni, 6 decembrie 2010

50% din decese sunt asociate cu stilul greşit de alimentaţie

Jumătate din decesele înregistrate la nivel mondial sunt consecinţa alimentaţiei dezechilibrate, arată cele mai recente studii. În ţara noastră, doi români din trei mor din cauza bolilor de inimă, de diabet sau cancer, toate asociate cu nutriţia.


Recent, specialiştii olandezi au descoperit că prăjelile pot duce la cancer ovarian. Acrilamida, o substanţă formată în timpul prăjirii sau frigerii, poate dubla riscul de cancer ovarian sau uterin. Uniunea Europeană sfătuieşte populaţia să evite pâinea prăjită sau chipsurile, pentru că acestea conţin niveluri mari de acrilamidă.

Într-un studiu de anul trecut, cercetătorii britanici au făcut o legătură între E-uri şi sindromul atenţiei deficitare la copii. Testele au arătat că cei care consumă în mod frecvent E-uri au probleme de concentrare şi sunt hiperactivi. Numărul copiilor bolnavi de ADHD s-a triplat în ultimii 25 de ani în Statele Unite.

În România, sindromul ADHD afectează 7% dintre copiii de vârstă şcolară, potrivit unor statistici din 2006. E-urile sunt responsabile şi de afecţiuni mult mai grave.

Un studiu francez despre securitatea alimentară, arată că jumătate din produsele alimentare din România conţin substanţe cancerigene. Cele mai multe E-uri considerate toxice sunt în băuturile răcoritoare, mezeluri, dulciuri şi gumă de mestecat, sub formă de coloranţi, conservanţi sau amelioratori de gust. Aditivii provoacă probleme de respiraţie, alergii, afectează vasele de sânge, produc boli de piele şi atacă sistemul nervos. Specialiştii atrag atenţia că nu numai alimentele cu E-uri sunt periculoase. Cele care conţin mult zahăr, sare sau grăsimi sunt la fel de dăunătoare.

Cercetătorii pun în topul alimentelor nesănătoase cele care au margarină. În această categorie intră prăjiturile, chipsurile şi anumite tipuri de cereale. Margarina afectează vasele de sânge şi ficatul. La fel de năsănătoase sunt şi sucurile acidulate care conţin mult zahăr şi coloranţi. Supele instant şi mezelurile sunt prea sărate şi au foarte multe E-uri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu