luni, 6 decembrie 2010

Alimentaţia ideală pentru iarnă

Odată cu schimbările climatice, organismul nostru are nevoie de o alimentaţie corectă, care să acopere nevoile energetice şi să aducă nutrienţii necesari pentru o sănătate optimă şi un sistem imunitar puternic.

Cât de importante sunt grăsimile

30% din alimentaţia noastră ar trebui să fie reprezentată de grăsimi, care au un rol important în buna funcţionare a organismului. Din păcate, nu sunt uşor de inclus în dietă pentru că trebuie ţinut cont şi de tipul grăsimilor.

Pe cât posibil, trebuie alese grăsimi nesaturate, de origine vegetală sau din peşte. O categorie aparte sunt grăsimile Omega 3 şi Omega 6, care nu sunt produse de corpul nostru, deci este important să le luăm din alimentaţie.

Sursele de grăsimi nesaturate sunt uleiurile vegetale – in, rapiţă, floarea soarelui – margarinele de nouă generaţie, fructele oleaginoase – nuci, alune fistic – şi, desigur, preparatele din peşte.

Cealalată categorie de grăsimi, cele saturate, adesea numite şi „grăsimi rele” nu numai că nu au niciun beneficiu, dar pot să crească nivelul de colesterol rău din sânge. În aceeaşi categorie, a grăsimilor rele, intră grăsimile trans, obţinute prin prelucrare şi rafinare.

Grăsimile rele se găsesc în unt, smântână, carne grasă, slănină, fast food, dulciuri din comerţ, produse de patiserie.

Dieta echilibrată pentru iarnă

Dar grasimile nu sunt singurele elemente importante din alimentatia noastră. O dietă echilibrată include şi carbohidraţi, proteine, vitamine şi minerale. Legumele şi fructele sunt surse importante de nutrienţi, însă nu trebuie neglijate nici cerealele integrale – mai ales orz şi ovăz, care sunt foarte hrănitoare.

În ce priveşte fructele şi legumele, este indicat consumul lor în stare crudă. Cum asta nu prea e posibil iarna, le putem înlocui cu legume congelate, care îşi menţin mare parte din proprietăţi. Murăturile au şi ele beneficiile lor.

Hidratarea, importantă şi iarna

Chiar dacă nu mai e cald afară, hidratarea nu trebuie neglijată. Din meniul zinic vor face parte supele calde, ceaiurile, sucurile de fructe. În sezonul rece, băuturile sunt ideale la temperatura camerei, şi nu de la frigider. Consultant de specialitate dr. Şerban Damian.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu