luni, 6 decembrie 2010

Parlamentul European a elaborat o legislaţie privind reducerea E-urilor.

O listă întreagă de aditivi alimentari, aşa-numitele E-uri, va fi reevaluată, astfel încât alimentele să nu mai conţină decât substanţe absolut inofensive pentru om. Ordinul vine de la Parlamentul European, care a adoptat un pachet legislativ cu restricţii clare în această privinţă.

Substanţe nocive pentru organismul uman, însă des folosite în realizarea alimentelor, precum îndulcitori, coloranţi, anti-oxidanţi, gelatine şi gaze de ambalare ar putea fi interzise sau reduse ca utilizare de Parlamentul European. Conform noii legislaţii europene a E-urilor, producătorii pot folosi aditivi doar dacă dovedesc că folosirea acestora este neapărat necesară şi dacă îndeplinesc criterii de siguranţă foarte stricte.

De exemplu, pe etichetele alimentelor care conţin coloranţi azoici precum E107 şi E 110, foarte periculoşi pentru copii, trebuie înscrise foarte clar efectele alergice pe care le pot avea asupra copiilor. De altfel, în cazul alimentelor pentru sugari şi copii mici, aditivii vor fi complet interzişi.

Oficialii europeni n-au uitat nici de produsele din organisme modificate genetic. Acestea trebuie etichetate distinct, iar aromele sintetice pot fi folosite doar dacă nu pot fi de condimente naturale.

Specialiştii români spun că noua legislaţie europeană a E-urilor va pune producătorii în dificultate. "Procesatorii vor trebui să găsească aditivi alimentari naturali şi benefici pentru sănătate. Ei nu pot fi astăzi înlocuiţi, mă refer la cei de sinteză, cu variantele lor naturale care de multe ori sunt mult mai scumpe", a declarat Gheorghe Mencinicopschi, director al Institutului Cercetări Alimentare.

Cei aproximativ 300 de aditivi existenţi pe piaţă vor fi reevaluaţi gradual, pe măsură ce noii aditivi vor primi autorizaţie. Pachetul legislativ a fost aprobat şi de Consiliul Europei şi are şanse mari să intre în vigoare în câteva luni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu