luni, 6 decembrie 2010

Chimicalele din punga de popcorn ajung in organismul uman

Acizii carboxilici perfluorurati (PFCA) se gasesc in chimicalele folosite la fabricarea produselor anti-adezive si rezistente la pete, de la tigai pana la haine si ambalaje. Substantele PFCA, dintre care cea mai cunoscuta este acidul perfluoro-octanoic (PFOA), se gasesc in organism la oameni din toata lumea.

“Am banuit ca o sursa importanta de expunere la PFCA poate fi consumul de substante PAP, aplicate ca agenti de protejare impotriva grasimilor in ambalajele pentru fast food sau popcorn pentru microunde”, a explicat Jessica D’eon, absolventa a Departamentului de Chimie din cadrul Universitatii din Toronto.

In cadrul studiului, sobolanii de laborator au fost expusi, oral sau prin injectii, la substante PAP si au fost monitorizati timp de trei saptamani pentru a urmari concentratiile de PAP si PFCA, inclusiv PFOA, din sange. Expunerea umana la PAP fusese deja stabilita intr-un studiu anterior, astfel ca cercetatorii canadieni au folosit concentratia de PAP observata anterior in sangele uman impreuna cu concentratiile de PAP si PFCA observate la sobolani pentru a calcula expunerea omului la PFOA din metabolismul substantelor PAP.

“Concentratia de PFOA din metabolismul PAP este semnificativa si am concluzionat ca substantele PAP sunt o sursa majora de expunere umana la PFOA”, a declarat Scott Mabury, cercetator sef la Universitatea din Toronto.

“Aceasta descoperire este importanta intrucat vrem sa controlam expunerea umana la chimicale, dar acest lucru este posibil doar daca intelegem sursa expunerii. Unii incearca sa dea vina pentru expunerea oamenilor la chimicale pe contaminarea mediului ca urmare a folosirii chimicalelor in trecut, in loc sa dea vina pe chimicalele care se produc in prezent”, a adaugat acesta.

Interesul privind expunerea umana la substantele PAP a crescut, guverne din Europa, Canada si Statele Unite exprimandu-si intentiile de a incepe programe de monitorizare pe termen lung pentru aceste chimicale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu